Zespół Szkół w Ustroniu

Kucharz

Zapisz się 

Jeśli interesujesz się gotowaniem, masz zdolności kulinarne i umiejętności interpersonalne, a także chcesz rozwijać swoją karierę w branży gastronomicznej to ten kierunek jest dla Ciebie!

Na kierunku kucharz nauczysz się:

  • zasad sporządzania potraw i napojów zgodnie z technologią gastronomiczną,
  • sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • jak przyrządzić potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
  • języka ukierunkowanego zawodowo,
  • zasad żywienia,
  • wykorzystywania receptur kulinarnych, planowania i rozliczania produkcji itd.

Dodatkowo:

  • Poznasz kompetencje personalne i społeczne,
  • Pozna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • Pozna podstawy kształcenia zawodowego,

Miejsce odbywania praktyk:

Szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych — zajęcia odbywają się  u pracodawców.

Możliwości uzyskiwania dodatkowych kwalifikacji w ramach obszaru kształcenia:

Absolwent kształcenia w zawodzie Kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji oraz po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji Przygotowywania i wydawania dań może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

Jako absolwent kształcenia w zawodzie kucharz będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Gdzie możesz pracować po skończeniu kierunku KUCHARZ

 

Zapisz się

Pliki do pobrania