Zakład Doskonalenia Zawodowego Katowice 90 lecie

Zespół Szkół w Ustroniu

Kucharz

Uczeń kształcący się na kierunku kucharz:

  • Pozna zasady i nauczy się sporządzania potraw i napojów zgodnie z technologią gastronomiczną,
  • Nauczy się sztuki dekorowania i podawania potraw i napojów,
  • Pozna potrawy kuchni polskiej i kuchni innych narodów,
  • Nauczy się obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesie sporządzania potraw i napojów,
  • Pozna kompetencje personalne i społeczne
  • Pozna zasady bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • Nauczy się podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej
  • Nauczy się języka ukierunkowanego zawodowo
  • Pozna podstawy kształcenia zawodowego
  • Nauczy się zasad żywienia,
  • Dowie się, jak wykorzystywać receptury kulinarne, planować i rozliczać produkcję itd.
  • W ramach zawodu kucharz zdobywa kwalifikację T.6. : Sporządzanie potraw i napojów.

Miejsce odbywania praktyk:

  • szkoła gwarantuje miejsce zajęć praktycznych - zajęcia odbywają się  w pracowni szkolnej

Możliwości zatrudnienia:

  • zakłady gastronomiczne typu otwartego: np. restauracje, bary, jadłodajnie, puby, kawiarnie, zakłady cateringowe, drobne punkty gastronomiczne itp
  • zakłady gastronomiczne typu zamkniętego: np. stołówki przedszkolne, szkolne, szpitalne, wojskowe, sanatoryjne, wczasowe, itp.

Opis ogólny kierunku Kucharz – Kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: przechowywania żywności, sporządzania potraw i napojów oraz wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów. W zakładzie gastronomicznym kucharz przyjmuje surowce żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem, w odpowiedni sposób je magazynując lub utrwalając. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji. Przeprowadza obróbkę wstępną i przygotowuje półprodukty do obróbki cieplnej. Stosuje różne metody obróbki cieplnej. Do obróbki surowców i półproduktów, ale także do ekspedycji potraw wykorzystuje nowoczesne urządzenia gastronomiczne. Wykańcza potrawy i napoje oraz porcjuje je do odpowiednich naczyń, stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów. Zna zasady organizacji pracy przy obsłudze konsumenta. Wie na czym polega planowanie i rozliczanie produkcji. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Zna podstawy żywienia i przestrzega zasad racjonalnego żywienia.

Zapisz się